Wednesday, 16 January 2013

FADHILAT ZIKIR ASMA'UL HUSNA


Asma'ul Husna

Bahwasanya Allah SWT, mempunyai 99 nama..
Barang siapa yang menghafalnya nescaya,
akan dimasukkan ke dalam syurga.
(Hadis Rasul riwayat Imam Bukhori)

Allah SWT mempunyai Asma'ul Husna
(Nama-nama yang Indah), maka memohonlah kepada-Nya dengan menyebut Asma'ul Husna
(Surah Al-A-raaf, Ayat 180)

Sesungguhnya di balik setiap nama dalam Asma'ul Husna terdapat makna yang sangat mendalam dan luas yang berada diluar jangkauan akal manusia.

Allah SWT akan mengabulkan keinginan seorang hamba yang berdoa sambil menyebut nama-Nya sesuai dengan makna yang terkandung di dalam nama tersebut...ALLAH

Bermaksud dialah pemilik Al Asma'ul Husna. Zat pemilik segala keagungan yang terungkap dalam nama-namanya, yang tidak bercerai dari nama-namanya.

Yaa-Allaah
Zikir ini disebut zikir Ismudz Zat, yang terkumpul seluruh fadhilat zikir ini. Mereka yang amalkan zikir ini dengan hati yang khusyuk semata-mata mengharapkan keredhaan Allah, insyallah mereka akan mendapat manfaat yang tidak terhingga nilainya. Berzikirlah sebanyak 5000 kali setiap hari dengan mengikut kaedahnya yang benar akan memberikan fadhilah kebersihan rohani.


AR-RAHMAAN
Bermaksud Yang Maha Pemurah. Allah itu Maha Pemurah kepada semua makhluknya dan kemakmurannya itu tidak terhitung.
Ya-Rahman
Sesiapa yang berzikir dengan menyebut "Ya Rahmaan" sebanyak 500 kali selepas solat lima waktu, serta memahami dan menghayati makna Asmanya itu insyallah dengan izin Allah, hati akan menjadi terang dan tidak pelupa.

AR-RAHIIM
Bermaksud Yang Maha Pengasih. Allah itu Maha Pengasih kepada setiap manusia yang beriman baik di dunia mahupun di akhirat.
Ya-Rahiim
Ar Rahiim mengandungi isyarat halus bagi manusia agar bersifat kasih sayang. Dengan menyebut "Ya Rahiim" 100 kali setiap hari, maka kita akan disayangi oleh orang lain dan diberi kemudahan dengan izin Allah.

AL-MALIK
Raja Yang Maha Kuasa. Allah adalah Zat Yang Maha Berkuasa, Maha Pencipta dan Menjaga Hukum-hukumnya atas alam semesta.
Ya-Malik
Dengan berzikir "Ya Malik" sebanyak 121 kali setiap pagi atau setelah tergelincir matahari, maka dengan izin Allah kita akan sentiasa dihargai orang sekeliling dan hidup dengan bercukupan.

AL-QUDDUS
Bermaksud Yang Maha Suci. Allah Adalah Zat Yang Maha Suci dari segala noda, sifat rendah, sifat baru dari makhluk-makhluknya, dan Maha Suci pula dari segala perkiraan orang-orang yang sesat, kafir, musyrik dam munafik.
Ya-Quddus
Sekiranya kita membaca lafaz "Ya-Quddus" sebanyak 100 kali setiap hari setelah tergelincir matahari, insyallah hati kita akan bersih dan suci dari rasa sombong, serakah, iri hati, dengki dan sebagainya

AS-SALAAM
Bermaksud Yang Maha Sejahtera. Allah S.W.T. adalah segala sumber kesejahteraan dan dia Maha Pembuat kesejahteraan bagi makhlutnya. Zatnya adalah Yang Maha Sejahtera dari segala marabahaya yang biasa menimpa makhluknya.
Ya-Salaam
Bila kita "Ya-Salaam" sebanyak 136 kali, maka insyallah penyakit-penyakit yang kita derita akan sembuh. Demikian pula bila kita mengunjungi orang sakit dan membaca "Ya-Salaam" sebanyak 136 kali, insyallah akan membantu kesembuhannya.

AL-MUKMIN
Yang Mengurniakan Keamanan. Allah S.W.T. memberikan kurnia keamanan kepada makhluknya, kerana dia adalah zat yang menjadi sumber keamanan dan ketenteraman itu. Demikian juga Dia Zat yang membenarkan Rasul-rasulnya dengan memberi mukjizat yang merupakan bukti kebenaran mereka.
Ya-Mukmin
Jika kita mengharapkan agar diri kita, keluarga dan harta benda kita aman dari segala gangguan, maka bacalah lafaz "Ya Mukmin" setiap hari sebanyak 136 kali. Dengan memahami dan menghayati Asma ini, kita diharapkan mendidik diri sendiri serta berusaha menyelamatkan diri dan lingkungan dari perbuatan-perbuatan jahat.

AL-MUHAYMIN
Yang Maha Memelihara- Allah S.W.T. adalah yang mengatur dan memelihara serta menentukan rezeki kehidupan dan umur makhluknya. Dia juga mengawasi dan melindunginya.
Ya-Muhaymin
Segala gerak-geri kita sentiasa mendapat pengawasan Allah S.W.T. Dengan banyaknya menyebut "Ya Muhaymin" kita sentiasa ada dalam pemeliharaannya, hati menjadi bersih dan terang.

AL-AZIZ
Yng Maha Perkasa. Allah S.W.T mempunyai kedudukan Maha Tinggi, Maha Mulia dan Maha Perkasa. Dia adalah Zat yang memberi kekuatan dan ketangguhan dengan kekuatan dan ketangguhannya itu mampu menguasai dan mengungguli seluruh alam.
Ya-Aziz
Sesiapa yang membawa "Ya Aziz" 40 kali setiap selesai solat subuh selama 40 hari, insyallah akan mendapat pertolongan Allah dan kehidupannya.

AL-JABBAAR
Yang Kehendaknya tidak dapat diingkari. Asma' ini menunjukkan sifat Allah S.W.T. yang kehendaknya tidak dapat diingkari oleh makhluknya.
Ya-Jabbaar
Bila kita membaca "Ya Jabbaar" sebanyak 226 kali setiap pagi dan petang, maka insyallah orang-orang yang memusuhi kita tidak berdaya terhadap kita serta mereka akan tunduk kepada kita dengan pertolongan Allah S.W.T.

AL-MUTAKABBIR
Yang Maha kebesaran. Allah S.W.T. adalah pemilik segala Kebesaran Yang Maha Tinggi dan segala makhluknya menjadi tidak bererti di hadapannya.
Ya-Mutakabbir
Barang siapa membaca "Ya Mutakabbir" akan digeruni dari musuh-musuh mereka. Juga bila dibaca sewaktu melakukan hubungan kelamin antara suami isteri, dengan izin Allah isterinya mengandung, insyallah ia akan dikurniakan anak yang soleh ataupun solehah.

AL-KHALIQ
Yang Maha Pencipta. Asma Allah S.W.T. ini menunjukkan Zat Yang Maha Pencipta seluruh alam ini atas kuasa dan kehendaknya.
Ya-Khaliq
Jika kita kehilangan barang atau ada anggota keluarga yang pergi tanpa izin, kemudian kita membaca Asma ini sebanyak 5000 kali, maka dengan pertolongan Allah S.W.T masalah itu dapat diatasi.

AL-BAARI'
Yang Melepaskan. Al-Baari' adalah nama Allah S.W.T yang menunjukkan bahawa Zat Allah dapat menghasilkan suatu jenis benda dari benda yang jenisnya lain. Dia juga menjaga keseimbangan dari segala sesuatu.
Ya-Baari'
Bila kita dalam keadaan sulit atau sedang dalam sakit cubalah baca "Ya Baari'" sebanyak 100 kali, insyaallah kita akan terlepas dari kesulitan itu.

AL-MUSAWWIR
Yang Menciptakan Rupa Makhluk. Allah S.W.T. menentukan bentuk dan rupa makhluk-makhluknya yang beraneka rupa.
Ya-Musawwir
Fadhilat membaca "Ya Musawwir" bagi pasangan suami isteri yang belum dikurniakan anak, akan mendapat anugerah anak yang diinginkannya. Bacalah "Ya Musawwir" ini sebaiknya mengikut petunjuk pengalamannya berupa puasa selama 7 hari bagi isteri dan 3 hari bagi suaminya serta membaca Asma ini sebanyak 21 kali setiap waktu berbuka.

AL-GHAFFAR
Yang Maha Pengampun. Asma ini menunjukkan sifat Maha Pengampun Allah S.W.T. bagi makhluknya (jin dan manusia) yang bertaubat atas dosa-dosa yang dilakukannya kecuali membuat syirik terhadap Allah S.W.T.
Ya-Ghaffar
Mereka yang membaca "Ya Ghaffar" sebanyak 100 kali sambil menunggu datangnya solat jumaat di dalam masjid, insyaallah segala dosanya yang terdahulu akan mendapat pengampunan Allah S.W.T.


AL-QAHHAR
Yang Maha Perkasa. Allah S.W.T. mampu melakukan apa jua ke atas makhluk-makhluknya untuk menjalankan kehendaknya.
Ya-Qahhar
Mereka yang menyebut Asma ini sebanyak-banyaknya setiap malam terus-menerus, akan mendapat ketanangan batin terlepas dari kesukaran hidup serta terhindar dari perbuatan maksiat, insyaallah.

AL-WAHHAB
Yang Maha Pemberi. Allah S.W.T. sentiasa menganugerahkan kurnianya.
Ya-Wahhab
Kurnia Allah akan sampai kepada mereka yang mewiridkan "Ya Wahhab" sebanyak 300 kali setelah solat lima waktu setiap hari, serta akan mengabulkan permohonan mereka yang menyebut Asma ini dengan penuh kerendahan hati 100 kali setelah solat sunat Tahajjud selama tiga atau tujuh malam berturut-turut, insyaallah.

AR-RAZZAQ
Yang Maha Pemberi Rezeki. Allah S.W.T. tidak putus memberi rezeki kepada seluruh makhluknya.
Ya- Razzaq
Mereka yang menyebut Asma ini sebanyak-banyaknya, insyaallah akan sentiasa dikurnia rezeki yang berkecukupan.

AL-FATTAH
Yang Maha Membuka (Rahmat). Allah S.W.T. sentiasa memberi petunjuk kepada makhluknya serta sentiasa membuka pintu Rahmatnya.
Ya-Fattah
Allah S.W.T. akan membuka hati dan fikiran kita serta memberi kemudahan dalam menghadapi berbagai masalah kehidupan, jika kita menyebut Asma ini sebanyak-banyaknya setiap hari selesai solat subuh, insyaallah.

AL-ALIM
Yang Maha Mengetahui. Dia Yang Maha Mengetahui segala makhluknya.
Ya-Alim
Mereka yang berzikir "Ya Alim" atau "Ya Alimal Ghaibi Wasy-syahaadah" sebanyak 100 kali setiap selasai solat lima waktu, akan dikurniakan ilmu makrifat yang sempurna.

AL-QAABID
Yang Maha Menyempitkan. Hanya Allah yang mampu menyempitkan rezeki atau mencabut kenikmatan makhluknya.
Ya-Qaabid
Mereka yang berzikir "Ya Qaabid" sebanyak-banyaknya dengan terus-menerus, dengan izin Allah, ia akan terhindar dari ancaman orang zalim dan terlepas dari kekurangan makanan.

AL-BAASIT
Yang Maha Melapangkan. Dia (iaitu Allah) yang melapangkan rezeki serta memberi kemudahan hidup.
Ya-Baasit
Mereka yang berzikir "Ya Baasit" sebanyak 10 kali setiap selesai solat sunat Dhuha, insyaallah akan dikurniakan rezeki yang tidak putus-putus serta sentiasa ditambahi Allah ilmunya. 

AL-KHAAFID
Yang Perendah Diri. Allah S.W.T. mampu merendahkan atau menurunkan darjat makhluknya sesuai yang dikehendakinya.
Ya-Khaafid
Mereka yang menyebut-nyebut Asma inni sebanyak 500 kali dengan hati yang khusyuk dan tawadhuk, insyaallah akan terlindung dari perbuatan jahat yang ditujukan pada dirinya.

AR-RAAFI'
Yang Meninggikan. Allah S.W.T meninggikan martabat makhluknya sesuai dengan kehendaknya.
Ya-Raafi'
Allah S.W.T. akan meninggikan martabat, menjadikan kehidupan yang berhasil jika kita sentiasa berzikir "Ya Raafi'" sebanyak 100 kali setiap hari, insyaallah.

AL-MU'IZZ
Yang Maha Memuliakan. allah S.W.T. yang berkuasa memuliakan makhluknya.
Ya-Muizz
Dengan izin Allah mereka yang membaca "Ya Mu'izz" sebanyak 140 kali setiap selesai solat isyak pada malam selasa dan malam jumaat dengan terus menerus akan dihormati orang lain serta tidak merasa takut kepada sesiapa pun selain Allah.

AL-MUZIL
Yang Maha Pemberi Kehinaan. Allah S.W.T. mampu merendahkan atau menghinakan makhluknya.
Ya-Muzil
Dengan izin Allah mereka yang berzikir "Ya Muzil" sebanyak 75 kali terus menerus akan terhindar dari kejahatan dan penghinaan manusia serta akan mendapat perlindungan Allah S.W.T.

AS-SAMI'
Yang Maha Mendengar. Allah S.W.T. Maha Mendengar akan segala sesuatu, baik suara hati mahupun yang lebih halus dari itu.
Ya-Sami'
Mereka yang membaca "Ya Sami'" sebanyak 100 kali setiap hari khamis setelah solat zuhur yang dilakukan secara diam-diam tanpa memberitahukan orang lain, insyaallah akan dikabulkan Allah permohonannya.

AL-BASIR
Yang Maha Melihat. Allah S.W.T. Maha Melihat segala sesuatu dan tiada yang dapat tersembunyi dari penglihatannya.
Ya-Basir
Allah S.W.T. akan membuka fikiran dan hati serta meninggikan kedudukan serta kehormatan mereka yang membaca "Ya Basir" sebanyak 100 kali sebelum solat jumaat, insyaallah.

AL-HAKAM
Yang Maha Menetapkan Hukum. Allah S.W.T memberi keputusan yang tepat atas segala perkara.
Ya-Hakam
Mereka yang berzikir "Ya Hakam" sebanyak-banyaknya pada tengah malam, insyallah akan dikurniakan pengetahuan mengenai hikmat ilmu agama.

AL-'ADLU
Yang Maha Adil. Allah S.W.T. mengatur setiap perkara dengan Maha Adilnya.
Ya-'Adlu
Mereka yang membaca "Ya 'Adlu" sebanyak 104 kali setiap selesai solat lima waktu, insyaallah akan dikurniakan sifat adil serta akan memperlakukan terhadap yang lain.

AL-LATHIF
Yang Maha Lemah Lembut. Allah yang Maha Halus dan Penyantun mengurus makhluk-makhluknya dengan cara halus sehingga tidak terasa, mengetahui barang-barang yang sehalus-halusnya. Zatnya Maha Halus sehingga tidak dapat dikirakan dan dibayangkan.
Ya-Lathif
Allah S.W.T. akan mengabulkan permohonan hamba-hambanya yang berzikir "Ya Lathif" sebanyak 100 kali setelah selesai solat sunat, insyaallah.

AL-KHABIR
Yang Maha Waspada. Allah S.W.T. Yang Maha Waspada atas setiap rahsia serta memahami sesuatu perkara.
Ya-Khabir
Dengan izin Allah S.W.T. mereka yang berzikir "Ya Khabir" sebanyak mungkin akan terhindar dari perbuatan zalim, serta akan diperbaiki sifat dan kebiasaan mereka yang buruk.

AL-HALIM
Yang Maha Panyantun. Allah S.W.T. Maha Penyantun. Tidak terburu-buru menjatuhkan hukuman kepada mereka yang berbuat dosa.
Ya-Halim
Mereka yang berzikir "Ya Halim" sebanyak mungkin setiap hari setelah solat lima waktu, dengan izin Allah akan terhindar dari bencana alam serta dikukuhkan kedudukannya dalam masyarakat.


AL-'AZIM
Yang Maha Agung. Allah S.W.T. Yang Maha Besar Kemuliaannya. Segala urusan berada dalam kekuasaannya.
Ya-'Azim
Mereka yang membiasakan berzikir "Ya 'Azim" sebanyak-banyaknya setiap hari, insyaallah akan sentiasa dihormati dan dimuliakan serta akan dilimpahkan kurnia yang berpanjangan.

AL-GHAFUR
Yang Maha Pengampun. Dia (Allah S.W.T) yang  Maha Pengampun kepada makhluk-makhluknya.
Ya-Ghafur
Allah S.W.T. akan melenyapkan kesukaran-kesukaran dan akan mengampuni dosa mereka yang bertaubat bila mereka berzikir "Ya Ghafur" sebanyak-banyaknya setiap malam, insyaallah.ASY-SYAKUR
Yang Maha Menghargai. Allah S.W.T. Maha Pembalas jasa perbuatan hamba-hambanya.
Ya-Syakur
Dengan izin Allah mereka yang berzikir Asma ini akan dijernihkan hati serta disembuhkan dari penyakit yang sedang dideritai.

AL-'ALIYU
Yang Maha Tinggi. Allah S.W.T. Yang Maha Tinggi tidak ada yang dapat mengatasinya.
Ya-'Aliyu
Mereka yang menyebut Asma ini berulang-ulang kali dengan kerendahan hati, akan ditingkatkan kecerdasan serta akan ditambah keyakinan diri mereka, insyaallah.


AL-KABIR
Yang Maha Besar. Allah S.W.T. Yang Maha Besar, tidak ada yang melebihinya.
Ya-Kabir
Atas izin Allah S.W.T. mereka yang berzikir "Ya Kabir" sebanyak 100 kali setiap hari akan mendapat penghormatan orang lain.

AL-HAFIZ
Yang Maha Memelihara. Allah S.W.T. Maha Penjaga, tidak sukar dan tidak berat baginya untuk menjaga dan memelihara langit dan bumi berserta isinya.
Ya-Hafiz
Mereka yang berzikir "Ya Hafiz" sebanyak 16 kali setiap hari atas izin allah akan terlindung dari bahaya.


AL-MUQIT
Yang Maha Pemberi Kecukupan. Allah S.W.T. Yang Maha Memberi Kecukupan kepada makhluknya.
Ya-Muqit
Asma ini mempunyai fadhilat memperbaiki sifat-sifat buruk dari anggota keluarga kita, serta dapat memperkuat peribadi kita sendiri, insyallah.AL-HASIB
Yang Maha Menghitung atau Penjamin. Allah yang menghitung amalan dosa dan pahala manusia dan jin pada hari hisab.
Ya-Hasib
Mereka yang berzikir "Ya Hasib" setiap hari, insyallah akan terhindar dari bahaya serta dibebaskan dari rasa takut.


AL-JALIL
Yang Maha Luhur. Allah S.W.T. Pemilik segala keagungan, kekayaan dan kesucian serta kemuliaan yang tiada bandingannya.
Ya-Jalil
Mereka yang berzikir "Ya Jalil" sebanyak 73 kali setiap hari, baik pagi dan petang, mahupun tengah malam, insyallah akan mengalami perubahan yang baik dalam kehidupan keperibadiannya.


AL-KARIM
Yang Maha Mulia. Allah S.W.T. adalah Zat Yang Maha Pemurah lagi Maha Mulia
Ya-Karim
Mereka yang menyebut-nyebut zikir "Ya Karim" sebanyak 280 kali setiap menjelang tidur, insyallah akan mendapat kemuliaan dan kehormatan dalam hidup.AR-RAQIB
Yang Maha Mengawasi. Allah S.W.T. Maha Mengawasi yang sentiasa waspada terhadap semua makhluknya sehingga tidak mungkin ada yang terlepas dari pengawasannya.
Ya-Raqib
Mereka yang membiasakan membaca Asma ini dengan segala keikhlasan hati, insyallah akan sentiasa dijaga Allah S.W.T. dari bahaya yang akan menimpa harta, anggota keluarga dan dirinya sendiri.


AL-MUJIB
Yang Maha Mengabulkan. Allah S.W.T. mengabulkan semua permohonan makhluknya dan hanya Dialah tempat hamba-hambanya memohon pertolongan.
Ya-Mujib
Atas izin Allah S.W.T. mereka yang membiasakan berzikir "Ya Mujib" sebanyak 55 kali setiap solat subuh akan dikabulkan Allah permohonannya.


AL-WAASI'
Yang Maha Luas. Kekuasaan dan Rahmat Allah S.W.T. merangkumi segala makhluknya.
Ya-Waasi'
Atas izin Allah S.W.T. mereka yang berzikir "Ya Waasi'" sebanyak 127 kali setiap hari, maka Allah akan menganugerahkannya kehidupan yang serba cukup serta ditunjukkan jalan keluar dari kesempitan hidup.


AL-HAKIM
Yang Maha Bijaksana dalam mengatur segala urusan dan menjalankan hukum-hukumnya serta sentiasa berjaya.
Ya-Hakim
Mereka yang selalu berzikir menyebut Asma ini, insyallah akan mendapat kurnia kejayaan hidup serta mudah mendapatkan jalan keluar dari kesukaran.


AL-WUDUD
Yang Maha Pencinta. Allah S.W.T. Maha Pencinta terhadap makhluk-makhluknya dan dicintai oleh makhluk-makhluknya pula.
Ya-Wadud
Mereka yang berzikir "Ya Wadud" sebanyak 1000 kali setiap hari terus-menerus, akan berkembang dalam dirinya rasa kasih kepada sesama manusia dan sentiasa akan dikasihi pula oleh yang lain, insyallah.

AL-MAJID
Yang Maha Mulia. Allah S.W.T. dengan Kemuliaannya memberikan segala nikmat yang tiada terhenti-henti kepada makhluknya.
Ya-Majid
Kehormatan, kemuliaan, kesejahteraan dan kesihatan akan dikurniakan Allah kepada yang membiasakan diri berzikir "Ya Majid" setiap hari sebanyak-banyaknya.


AL-BAA'ITS
Yang Membangkitkan. Dia (Allah S.W.T.) yang membangkitkan kembali makhluk-makhluknya pada Hari Kiamat.
Ya-Baa'its
Ketika hendak tidur lalu berzikir "Ya Baa'its" sebanyak 100 kali sambil meletakkan tangan di dada, disertai kekhusyukkan dan kerendahan hati, insyallah Allah Yang Maha Kuasa berkenan memberikan keterangan hati serta ilmu dan hikmah.ASY-SYAHID
Yang Maha Menyaksikan. Dia (Allah S.W.T.) yang hadir di mana-mana dan tidak ada sesuatu pun yang lepas dari tilikkannya.
Ya-Syahid
Fadhilah zikir "Ya-Syahid" adalah melembutkan hati anggota-anggota keluarga yang membangkang.


AL-HAQQU
Yang Maha Benar. Allah Yang Maha Benar dan tetap ada dalam kebenarannya.
Ya-Haqq
Bila amalan "Ya Haqq" dibaca sebanyak-banyaknya setiap malam, insyallah kita akan sentiasa tetap taat kepada Allah.

AL-WAKIL 
Yang Maha Pemelihara. Allah S.W.T. kemampuan untuk mengatasi segala masalah kita dengan cara yang sebaik-baiknya.
Ya-Wakil
Zikir "Ya Wakil" mempunyai fadhilat meredakan hujan lebat yang disertai badai taufan. Selain itu wirid ini insyaallah akan membukakan pintu rezeki dan kebaikan kepada kita jika dibaca 1000 kali.


AL-QAWIYU
Yang Maha Kuat. Allah S.W.T. Maha Kuat dan tidak pernah lemah dan lelah.
Ya-Qawiyu
Dalam keadaan lemah jasmani dan rohani, bila kita membaca "Ya Qawiyu" dan "Ya Matinu" sebanyak 100 kali setiap malam, insyaallah, daya kekuatan kita akan kembali. Selain itu bila kita diperlakukan secara zalim yang sama akan memusnahkan perbuatan zalim itu.

AL-MATIN
Yang Maha Kukuh atau Perkasa. Allah S.W.T. Maha Hebat Kemampuannya serta Maha Teguh keputusannya.
Ya-Matin
Bila kita sedang ada dalam kesulitan, dengan melakukan zikir "Ya Matin" sebanyak-banyaknya disertai dengan ikhlas hati, insyaallah kesulitan itu akan lenyap.

AL-WALIYU
Yang Maha Melindungi. Allah S.W.T. yang sentiasa melindungi hamba-hambanya.
Ya-Waliyu
Barangsiapa yang rajin berzikir "Ya Waliyu" akan sentiasa berada dalam perlindungan Allah, insyaallah.


AL-HAMID
Yang Maha Terpuji. Allah adalah tumpuan puja dan puji makhluknya.
Ya-Hamid
Zikir "Ya Hamid" merupakan zikir utama untuk mempersembahkan  puja dan puji ke hadirat Allah S.W.T. atas segala keagungannya. Mereka yang membiasakan zikir ini setiap hari akan dihargai dan dikasihi.


AL-MUHSI 
Yang Maha Menghitung. Allah S.W.T. yang mengetahui jumlah dan ukuran segala benda serta mengenalinya.
Ya-MuhsiMereka yang mengulang-ulang menyebut Asma ini, insyaallah akan memperolehi kemudahan pada Hari Perhitungan.

AL-MUBDI'U
Yang Maha Memulai. Dia (Allah S.W.T.) yang menciptakan makhluk-makhluknya sehingga ada tanpa mencontohi.
Ya-Mubdi'u
Zikir "Ya Mubdi'u" yang dilakukan sebanyak 470 kali setiap hari dengan khusyuk, insyaallah atas kurnianya akan membuat hati dan fikiran menjadi jernih, cerdas dan kreatif.

AL-MU'IDU
Yang Maha Mengulangi. Allah S.W.T. mengatur kehidupan makhluk-makhluknya dan berkuasa mengadakan kembali yang telah lenyap.
Ya-Mu'idu
Bila Asma ini "Ya Mu'idu" diucapkan 124 kali setiap selesai solat lima waktu atau sekaligus 1240 kali di waktu-waktu sepi malam, insyaallah anggota keluarga yang keluar akan kembali dengan selamatnya.
KATA-KATA NASIHAT IBNU QAYYIM 
 • Di dalam hati manusia ada kekusutan dan tidak akan terurai kecuali menerima kehendak Allah swt.

 • Di dalam hati manusia ada keganasan dan tidak akan hilang kecuali berjinak dengan dengan Allah swt

 • Di dalam hati manusia ada kesedihan dan tidak akan hilang kecuali seronok mengenali Allah swt

 • Di dalam hati manusia ada kegelisahan dan tidak akan tenang damai kecuali berlindung, bertemu dan berjumpa denganNya

 •  Di dalam hati manusia ada penyesalan dan tidak akan padam kecuali redha dengan suruhan dan laranganNya serta qadha dan qadarNya serta kesenantiasaan sabar sehingga menemuiNya
   
 •  Di dalam hati manusia ada hajat dan tidak akan terbendung kecuali kecintaan kepadaNya dan bermohon kepadaNya.
   
 • Kesentiasaan berzikir kepadaNya adalah keikhlasan sebenar kepadaNya. . . . . .  Andai dunia dan isinya diberikan kepada manusia masih tidak lagi dapat membendunghajat hati sihamba  itu.
Read more: http://slumberblogger-freedownload.blogspot.com/2012/03/cara-buat-button-facebook-di-blogspot.html#ixzz2CwT0Ac71

1 comment:

 1. Al Khalid, kena amalkan 5000 setiap hari atau utk sehari ja. Bolehlah tolong jawab kat no ni. 0123125890. Nak tahu sgt.

  ReplyDelete